ESTETISKA PROGRAMMET – LBS E-SPORT

Är spel och e-sport det du verkligen brinner för? Drömmer du om en karriär antingen som talang eller inom e-sportsrelaterade event? Då är LBS E-sport utbildningen för dig.

Utformningen av utbildningen ger dig en helt unik möjlighet att välja var inom E-sporten du vill jobba. Om spelandet i sig är ditt fokus väljer du vår fördjupning ”talang”. Är du mer intresserad av att jobba med allt som finns omkring spelandet som eventarrangör, eventbyggare, marknadsförare eller med medier är fördjupningen ”event” ditt givna val. Som grund för utbildningen ligger samarbeten med de tyngsta inom E-sport i Sverige. Det ger er elever unika möjligheter att testa era kunskaper mot den absoluta eliten, vare sig det är HeatoN, våra coacher eller Dreamhack och all deras expertis. Självklart samverkar vi också med Sverok, Sveriges största ungdomsförbund och deras arbete kring ”code of conduct”. E-sport ska för oss på LBS symbolisera sunt utövande, jämställdhet, schysta värderingar och engagemang.

VAD GÖR VI PÅ UTBILDNINGEN?

Talang: På fördjupningen ”talang” testar vi fram din unika spelarprofil och kopplar till ett personligt träningsprogram. Programmet bygger på fysisk och mental träning för ett sunt utövande. Kunniga coacher under ledning av Emil HeatoN Christensen guidar dig genom utbildningen för att maximalt utveckla både dina talanger och svagheter. Vi utvärderar och anpassar träningsprogrammen regelbundet, allt för att göra dig till den bästa spelaren du kan bli.

Event: På fördjupningen ”event” utnyttjar du LBS tunga erfarenhet och kunskap inom event, marknadsföring, företagande, streaming, kreativt problemlösande, medier och mycket mer. Allt detta genomförs i ett nära samarbete med Dreamhack och Sverok där du får testa dina kunskaper på riktigt vilket gör dig till en vass eventarrangör med specialkunskap om just E-sport. Båda fördjupningarna innehåller mycket spelträning samt fysisk och mental träning men också direkt kunskap om en spelares behov, spelens upplägg och innehåll. Matcher och turneringar är en hörnsten oavsett om du ska bli talang eller jobba med E-sportsrelaterade event. Samtidigt får du en högskoleförberedande utbildning som ger dig många andra valmöjligheter att studera vidare.

Vi startade vår stora satsning på E-sport hösten 2017 och då gjorde vi det med högsta tänkbara ambitionsnivå, att LBS ska bli den ledande talangfabriken inom svensk e-sport, och vi är redan på god väg. Spel är idag världens mest utövade sport och vi vill bidra till en utveckling där detta ger goda effekter i samhället och för individen. E-sport på LBS symboliserar sunt utövande, sjysta värderingar, engagemang och professionalitet. Själva utövande av E-sport kräver koncentration, uthållighet, reaktionsförmåga, god fysisk och psykisk kondition samt laganda – allt detta tränar vi på LBS E-sport.

Utbildningen tas fram och genomförs tillsammans med Emil “HeatoN” Christensen som vi med öppna armar välkomnar in i LBS familjen.  Emil är en legendarisk E-sportare som under sin aktiva karriär vunnit i stort sett allt man kan vinna inom E-sportens största spel “Counter-Strike”. Sedan han slutade spela aktivt har han jobbat hårt som coach för sitt lag Ninjas in pyjamas och för E-sportens utveckling. Emil vet exakt vad som krävs för att vara en professionell E-sportare, han jobbar aktivt med de fysiska och mentala aspekterna, men även de värderingar som spelare uttrycker on och offline. Detta i kombination med ett brinnande intresse för ungdomar och för att bygga Sveriges talangbas inom E-sport för framtiden ger Emil och LBS ett tydligt gemensamt utgångsläge. Vi är oerhört stolta att Emil valt just LBS som samarbetspartner inom detta område som ligger både honom och oss så varmt om hjärtat.

I gymnasievalet 2018 erbjuder åtta av våra skolor utbildning inom e-sport. De aktuella skolorna är Varberg, Trollhättan, Kristianstad, Halmstad, Nyköping, Stockholm Göteborg och Jönköping. 

Du som vill ha mer info, här är en spontan intervju med Emil om vårt samarbete kring LBS E-sport, samt en FAQ om utbildningen. Kika in på respektive skolas sida och chatta med oss direkt om du har frågor som inte besvaras här eller bara vill prata om utbildningen i allmänhet.


FRÅGOR OCH SVAR

Hur ser LBS på e-sport?

 • LBS ska vara Sveriges ledande talangfabrik inom E-sport. Vi åstadkommer detta genom vår gedigna skolerfarenhet, vår erfarenhet inom spelutbildningar och i samarbetet med Emil Christensen som bidrar med branschkunskap och erfarenhet.
 • E-sport på LBS symboliserar sunt utövande, sjysta värderingar och engagemang.
 • Utövande av E-sport kräver koncentration, uthållighet, god fysisk och psykisk kondition samt laganda – det tränar vi på LBS
 • E-sporten är en bransch i enorm tillväxt och att satsa på en utbildning inom e-sportsevent känns som en självklarhet för oss. Även här är tillgång till förebilder och event i världsklass säkrat genom ett officiellt partnerskap med Dreamhack.

På vilka skolor kan man välja LBS E-sport ht-18?

På LBS i Trollhättan, Nyköping, Varberg, Halmstad, Kristianstad, Stockholm, Jönköping och Göteborg.

Hur söker man?

Du söker till LBS E-sport med betyg. Programmet är baserat på det estetiska programmet -estetik och media. Sökkod: ESEST. När du blivit antagen till programmet får du möjlighet att ansöka till antingen talang eller eventinriktningen. Antagningen görs genom intervjuer tester och ansökningsbrev. En självklarhet för studier på LBS E-sport är en sund och hög ambition med ditt E-sportande oavsett om du siktar på proffskarriär eller jobb med e-sportsarrangemang.

Vilka kurser ingår i fördjupningen “Talang”?

 • Träningslära 1 100 P
 • Entreprenörskap 100 P
 • Ljudproduktion 1 100 P
 • Film- och tv-produktion 1 100 P
 • Träningslära 2 100 P

Vilka kurser ingår i fördjupningen “Event”?

 • Träningslära 1 100 P
 • Entreprenörskap 100 P
 • Ljudproduktion 1 100 P
 • Film- och tv-produktion 1 100 P
 • Entreprenörskap och företagande 100 P

Finns träningslokaler?

Alla skolor har träningslokaler utrustade med datorer och stolar som lämpar sig för e-sport. Spel-möss och tangentbord av högsta kvalitet kommer finns vid stationerna, vill du använda egen mus eller spelkonsol är det självklart ok.

Hur många platser kommer att finnas?

En helklass på omkring 30 elever kan tas in per skola.

Vad är Code of Conduct?

Tolv svenska e-sportorganisationer har tillsammans arbetat fram Svensk e-sports Code of Conduct. Den innehåller etiska regler för e-sportarrangemang på alla nivåer, för såväl spelare som arrangörer. Dessutom får du konkreta tips på vad du kan göra för att skapa en bättre miljö inom e-sporten. LBS stöttar detta initiativ och Code of Conduct utgör en självklar grund i e-sportprofilen. www.respectallcompete.se

Hur kan man som förälder lära sig mer om e-sport?

SVEROK har i samarbete med andra organisationer tagit fram ett materiel som ger kunskap om e-sport och råd hur man kan stötta e-sportande ungdomar samt bidra till att klimatet i e-sporten är schysst. www.esportforalder.se

RACdreamhack

Ladda ner