LBS logo

Teknikprogrammet

Teknikprogrammet passar dig som tycker om att arbeta med uppgifter på ett kreativt och problemlösande sätt och har siktet inställt på ett tekniskt yrke i framtiden. Du bör vara intresserad av praktiska ämnen såsom programmering, spelutveckling, webbutveckling och design, men även ämnen som matematik och fysik är viktiga delar av teknikprogrammet.

 

Teknikprogrammet är högskoleförberedande

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program där du lär dig att utveckla tekniska processer från idé till färdig produkt eller tjänst. Du lär dig att se hur människa, teknik, samhälle och miljö hänger ihop, och tränar dig samtidigt i problemlösning. Ditt val av inriktning och fördjupning styr innehållet i utbildningen. 

 

Gymnasieval: teknikprogrammet

Om du gillar matte, fysik eller teknik så är teknikprogrammet det självklara valet. Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper som är anpassade mot framtidens kreativa branscher samtidigt som du har flera möjligheter till fortsatt utbildning och jobb. Problemlösning är en viktig del i teknikprogrammet och det yttrar sig praktiskt i form av programmering, webbutveckling, UX-design eller gränssnittsdesign till exempel. Men du behöver inte kunna något om programmering eller kod innan du börjar så programmet är öppet för alla. 

 

Inriktningar

Teknikprogrammet har fem nationella inriktningar: design och produktutveckling, informations- och medieteknik, produktionsteknik, samhällsbyggande och miljö, samt teknikvetenskap. LBS har tre av de fem nationella inriktningarna med extra specialisering mot framtidens kreativa branscher. Inom inriktningen Samhällsbyggande och miljö har LBS specialiseringen Arkitektur och samhällsbyggande, inom Design och produktutveckling finns LBS Spelutveckling och inom Information och medieteknik finns LBS App- och webbutveckling.

 

TE – Samhällsbyggande och miljö

Inom inriktningen samhällsbyggande och miljö erbjuder LBS specialiseringen Arkitektur och samhällsbyggnad. Här får du lära dig grunderna för att skapa framtidens samhälle. Utbildningen passar dig som vill läsa vidare till att bli till exempel ingenjör, arkitekt, stadsplanerare eller statsvetare.

 

TE – Design och produktutveckling

LBS utbildning inom Design och produktutveckling är utbildningen Spelutveckling. Utbildningen fokuserar på den tekniska delen i utvecklingsprocessen. Helt enkelt det som händer bakom grafiken. Du arbetar främst med programmering i både två- och tredimensionella miljöer. Men du har också möjlighet att fördjupa dig inom exempelvis 3D-grafik eller design. Under utbildningen får du arbeta med större spelprojekt från idé till färdig produkt. 

 

TE – Informations- och medieteknik

LBS erbjuder utbildningen App- och webbutveckling inom Information och medieteknik på teknikprogrammet. Den passar dig som vill arbeta med webbutveckling och programmera framtidens appar för både smartphones och surfplattor. Här får du arbeta med både UX-design, webbutveckling och applikationer. App- och webbutveckling blir garanterat aldrig tråkigt och du får goda kunskaper för arbete med utveckling, administration och drift av webbplatser. Du lär dig arbeta i webbprojekt och med applikationer till mobiltelefoner.

 

Jobb efter teknikprogrammet

Efter teknikprogrammet är det naturligt att studera vidare men du kan också börja jobba direkt om du vill. Efterfrågan på arbetsmarknaden är stor efter personer med din kunskap, framförallt om du läst ett nischat program på LBS som till exempel App- och webbutveckling. Andra yrken att söka sig mot kan vara arkitekt, ingenjör, arkeolog, drifttekniker, spelutvecklare, ekonom eller pilot till exempel.

 

Poängplan och ämnen

Poängplanen skiljer sig mellan inriktningarna men du kan räkna med att det blir mycket matematik och fysik. Däremot läser man normalt inte biologi till exempel, förutom i till exempel LBS inriktning mot samhällsbyggande och miljö. Bästa sättet att få en överblick av programplanerna är att läsa om de olika inriktningarna specifikt. Behöver du hjälp med val av program så finns Gymnasietestet, som hjälper dig se vilket program som passar dig bäst.

Se alla stories