För ett och ett halvt år sedan så tog jag ett beslut att avsluta en karriär som säljare för att bli lärare. Sedan dess har jag fått bekymrade blickar och frågan “vad hände” och “varför”, fler gånger än jag kan räkna. Jag tänkte att även ni som inte ställt frågan, än, kunde vara intresserade av ett svar.

Att starta något nytt mitt i livet är inte lätt. Något så dramatiskt som ett karriärbyte skall vara ett stort beslut, framförallt när det innebär ökad osäkerhet och lägre ersättning. Men när allt detta är tagit i åtanke och man ändå inte kan släppa tanken på att det förmodligen är rätt beslut – när magkänslan säger att du skulle vara mer bekväm med att vakna imorgon som estetlärare på LBS Kreativa Gymnasiet i Jönköping än att inte vara det. Då är det lätt att släppa taget om säkerheten och säga ja.

När yrkeslivet går i samma spår dag ut och dag in. När ingen förändring i ditt privatliv riktigt har effekt på din tillvaro mellan åtta och fem, då är det kanske så att det är där förändringen behöver göras. Jag har inget ont att säga om arbetsplatsen jag lämnade för mitt nya yrke. Det hade kunna vara vilken säljorganisation som helst, valet hade ändå varit enkelt. De motiverande utmaningarna i säljyrket fanns inte längre.

Utmaningarna inom läraryrket är ändlösa – inte bara från elev till elev utan från dag till dag. I jämförelse så är en kundstock på 300 kunder en barnlek att hantera, när alternativet är ett klassrum med 20 stycken tonåringar. Och jag har många sådana klassrum just nu.

Jag är mentor. Jag undervisar i flera ämnen. Jag kompetensutvecklar mig med fullt stöd av min arbetsgivare. Jag svarar på frågor relaterade till ämnet jag undervisar, men även om livet i allmänhet. Jag löser problem tillsammans med kollegor och elever.

Jag inspirerar och inspireras.

Varje dag möter jag nya situationer för mig. Nya utmaningar. Nya upplevelser. Arbetet är ändlöst. Och varje dag går jag hem efter jobbet med mer energi än jag hade när jag gick dit.

/Sebastian