Simon Björk, 19 går LBS Grafisk design på LBS Helsingborg. Simon lyckades få chansen att göra en ny grafisk profil åt laget NIP (Ninjas in Pyjamas).

Han fick intresset för det kreativa redan som fjortonåring då han började märka olika designs i sin omgivning. Därför var gymnasieutbildningen Estetiska programmet med inriktning grafisk design ett självklart val för honom.

Typografi, popart, Photoshop och Illustrator

– På LBS Grafisk design har vi till exempel lärt oss om typografi, men även om popart och diverse andra metoder. Man får kunskaper inom mjukvaror som Photoshop och Illustrator, jag var dock ganska van vid dessa verktyg redan innan jag började kursen, berättar han.

Simon har en egen portfolio online där han lägger upp sina kreationer. Uppdraget att göra NIPs grafiska profil hittade han av en slump via Twitter då lagets manager skrev att de sökte en person som kunde hjälpa dem. Han beskriver processen att arbeta med lagets manager.

– Jag fick ofta en färgkod och sen gav de mig fria händer. Jag skickade ganska kontinuerligt skärmdumpar på arbetet för att visa honom och de diskuterade grafiken, sedan gav de mig feedback och jag ändrade och finjusterade vissa saker.

Vill jobba inom gamingbranschen

Planerna efter studierna på LBS är att ta ett sabbatsår och försöka arbeta mer inom gamingbranschen med grafisk design då det är ett av hans stora intressen, men också att bygga på den personliga portfolion. Simon tipsar andra blivande grafiska designers till att skapa en bra portfolio.

– Mina tips för folk som vill frilansa som grafisk designer är väl mest att jobba på sin personliga portfolio. I den grafiska världen är portfolion ditt CV, och du kommer ofta anställas eller hitta jobbmöjligheter genom att visa upp portfolion. Jag skulle dock säga att man måste ha självrespekt och att faktiskt veta när man är bra nog för att sälja sina grafiska verk och frilansa, många tror att man kan lära sig Photoshop snabbt och sen tjäna pengar men så lätt är det ofta inte.