Intresset för e-sport växer lavinartat, i Sverige och internationellt. På LBS Kreativa gymnasiet i Solna kan elever gå på ett e-sport gymnasium och satsa på en karriär som proffsspelare, eller själva arrangera evenemang inom sporten i framtiden.

Mer än 191 miljoner människor spelar eller följer e-sport mer än fyra dagar i veckan. Nu växer även intresset för gymnasieutbildningar inom e-sport. På LBS i Solna läser idag 32 elever fördjupningen mot e-sport. Här jämförs utbildningen med andra idrottsinriktade gymnasieutbildningar som fotbolls- och ishockeygymnasium.

Långa köer av intresserade gymnasieelever

– Vi lanserade vår utbildning inom e-sport förra året och fick direkt kö av intresserade gymnasieelever berättar Gustaf Berg, rektor på LBS Stockholm Norra. – Utövande av e-sport kräver koncentration, uthållighet, reaktionsförmåga, god fysisk och psykisk kondition samt laganda. Hos oss får eleverna grunderna för allt detta kombinerat med en gymnasieutbildning som ger dem behörighet att studera vidare på högskola och universitet. Detta brukar vara en lättnad för föräldrar till elever som väljer utbildningen.

Vad är e-sport?

E-sport är en förkortning av “elektronisk sport” och ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö, såsom exempelvis tv-spel, datorspel, virtual reality eller mobilspel. En spelare på elitnivå utför enligt Svenska e-sportföreningen mer än 400 knapptryck och beslut per minut. En match kan pågå i många timmar och ha prispengar på flera miljoner. Kända turneringar är bland andra Dreamhack, Fragbite Masters och World Cyber Games.

Fysisk och mental träning på schemat

LBS utökar nu antalet gymnasieskolor som erbjuder e-sport på schemat genom det estetiska programmet. Eleverna som vill satsa på en karriär som proffsspelare väljer fördjupningen Talang. Elever som istället vill bli eventarrangörer väljer Event, där ämnen som marknadsföring, företagande, streaming och medier ingår. Båda fördjupningarna innehåller spelträning men också fysisk och mental träning.

Leva och spela hälsosamt

– Det är viktigt att våra elever lär sig hur de ska leva och spela hälsosamt och effektivt för att kunna nå sin fulla potential, säger Henry Dickenson, en av skolans lärare i e-sport som själv tävlat på högsta nivå inom sporten. – Jag ser otroligt mycket potential hos våra elever, men precis som för vanliga sporter krävs det lite mer än att bara vara bäst. Vi lär dem också hur spelkontrakt utformas och hur de ska kontrollera sina sociala medier för att det ska ge effekt.

Gustaf Berg fortsätter:

– E-sport på LBS symboliserar sunt utövande, schyssta värderingar, engagemang och professionalitet. Den dagen e-sport blir en OS-gren kommer sporten få en ännu bredare publik, då med växande möjligheter för professionella spelare världen över.

För mer information eller besök på skolan för intervju med elever och lärare inom e-sport, kontakta rektor Gustaf Berg.