Med över 50 000 besökare och 10 000 uppkopplade datorer är det ett faktum att DreamHack är en av världens största datorfestivaler. Det är en riktigt laddad festival med en fullspäckad öppningsceremoni med musik och lightshow och flera aktiviteter inplanerade på schemat. Två gånger om året arrangeras eventet: ett under sommaren och ett på vintern. Festivalen är en blandning av spel, turneringar, cosplay, livemusik och aktiviteter. 

 

Dreamhack Summer och Winter = Spelhäng i Jönköping 

Allt fler åker till Jönköping för att delta i ett av världens största LAN och få ta del av gemenskapen. LAN är en förkortning för Local Area Network och innebär att en grupp människor samlas för att spela spel inom samma nätverk. DreamHack beskrivs som en mötesplats för personer som har ett brinnande intresse för datorer, datorspel och gaming. En plats där man finner friheten att få vara sig själv och bli accepterad. Där besökare skaffar vänner som de träffar vid nästkommande event.

 

Biljetter, seatmaps, dagspass och åldersgräns

Vid ett så stort och populärt event som detta är det klart att det ställs många frågor. Visste du till exempel att du kan köpa biljetter på plats på DreamHack? Det är såklart svårt att styra upp seatmaps om inte alla beställer datorplats i förväg dock så de biljetter som säljs i dörren är bara till själva eventet. En annan vanlig fråga handlar om åldersgräns. Arrangörerna har valt att hålla eventet öppet för alla åldrar men säger på sin hemsida att vissa event och utställningar har specifika åldersgränser, så se till att hålla dig uppdaterad!

 

Från Jönköping till Las Vegas

Det började med kamratträffar i småstaden Malung i Dalarna för att byta disketter och visa upp sina kunskaper inom programmering, musik och grafik. År 1994 arrangerade två kamrater ett LAN i skolmatsalen – det de kallade för DreamHack. Tre år senare fick festivalen ta plats i Borlänge. Sedan 2001 har DreamHack varit i Elmia i Jönköping där det arrangerats varje år sedan dess. Konceptet har spridit sig runt i världen och finns idag bland annat i delar av USA, Spanien och i Frankrike.

 

DreamHack idag

Var det ren tur eller smart strategisk planerande som gjorde framgångssagan? DreamHack började när datorspel (historiskt sett) fortfarande var i sin ungdom. Under åren som eventet hållit på har spelen utvecklats sida vid sida med DreamHack. Personerna bakom festivalen har jobbat mycket på marknadsföring och sett till att de hörs till rätt mottagare. De har också sett till att kvaliteten på eventet förbättras för varje år som går, därför är så många nöjda efter de lämnat festivalen. DreamHack har lyckats dra åt sig många spelares uppmärksamhet men även spel- och datorföretag. Varje år har de någonting nytt att visa vilket i sin tur drar in mer folk. Allt fler blir intresserade av att åka till Jönköping, se på turneringar och spela inne i Elmias lokaler. 

Fler vill se, då behövs fler streamingkanaler. DreamHack säljer rättigheterna att streama matcherna till olika kanaler och får in reklampengar. De säljer även inträdesbiljetter till turneringarna. Detta gör att DreamHack har hög omsättning. Med de pengar som kommer in kan man satsa på göra eventet roligare och allt mer spännande för varje gång.

 

Livestreams med flera miljoner tittare

De olika turneringarna sänds live på olika kanaler som på SVT, Twitch och Youtube för att nämna några. De unga spelarna blir sedda av flera miljoner tittare via livesändningar och de blir tidigt idoler för de yngre. Det skapas en hype för DreamHack och även personer som är väldigt nya inom datorspel vet vad DreamHack är. Turneringarna är en möjlighet för unga spelare att tävla mot varandra. Och det är inte bara prispengarna som lockar, det är dessutom en viktig exponeringschans för unga talanger så att de kan börja bygga sin karriär. År 2017 sändes DreamHack Master i Malmö live med över 31 miljoner tittare. Det är en unik upplevelse att få se dedikerade spelare tävla i sitt favoritspel och sedan se dem klättra sig upp till finalen, och slutligen få vara med i den heta atmosfären när ett lag vinner.

 

DreamHacks internet speed slog världsrekord

Med de besökare och spelare som kommer till LAN-festivalen är det ingen överraskning att det är otroligt många datorer som är igång samtidigt – och då krävs det snabb internetuppkoppling. På DreamHack summer 2018 blev det världsrekord då Com Hem levererade 1,6 tbt/s. Med den hastigheten kan 230 000 människor titta på Netflix med HD-kvalitet samtidigt eller 5,3 miljoner Spotify-användare streama musik i högsta kvalitet. Den höga hastigheten registrerades i Guinness världsrekordsbok.

 

Tjejer på DreamHack 

Majoriteten av besökare och tävlingsdeltagare på DreamHack är killar och det är ganska ovanligt att se tjejer bland datorerna. Även fast evenemanget välkomnar tjejer och icke-binära lika mycket som killar har det visat sig vara svårt att locka dem. Female Legends skapades som ett community och en plats för tjejer och icke-binära att spela. DreamHack winter 2016 var första gången de var med och då fick de en egen sektion i arenan. 

Men om det trots detta är killar som dominerar scenen för de stora turneringarna, vart tar då tjejerna vägen? Lyckligtvis har DreamHack tagit fram en egen liga för just tjejer. I Spanien till exempel lanserades DreamHack Showdown där tjejer fick chansen att visa vad de går för i Counter Strike. 

 

DreamHack och DreamHack masters: turneringar i CS, Lol, Dota 2 och många fler

De vanligaste spelen på Dreamhack är Counter Strike, League of Legends, StarCraft II och andra spel som är populära även i andra sammanhang. Skillnaden mellan DreamHack och DreamHack Masters är att DreamHack är ett “vanligt” LAN som är öppet för alla att delta i. DreamHack Masters är turneringar för proffsspelare med stora summor i prispengar. 

 

Utbilda dig för en karriär inom e-sport

Det är inte svårt att förstå varför DreamHack och e-sporten är så lockande. Men hur kommer man in i branschen och vad behöver man kunna? På LBS kan du utbilda dig på estetiska programmet för en satsning inom E-sport eller för att skapa event som DreamHack. På LBS gymnasieskolor erbjuds inriktningen E-sport med de två fördjupningarna Event och Talang. På E-sport Event får man lära sig hur man planerar ett större evengamng, från en idé till praktiskt utförande. På inriktningen Talang får man satsa som spelare på att bli professionell inom E-sport.