Axel Boberg, som har läst systemutveckling på LBS Kreativa Gymnasiet, har skapat en programvara som använder sig av artificiell intelligens. Något som har tagit honom hela vägen till södra Kalifornien.

Den här veckan har inte varit som vanligt för Axel Boberg från LBS i Jönköping. Han är nämligen på plats i Kalifornien på Apples årliga programmeringskonferens WWDC, Worldwide Developers Conference. Runt 5000 talangfulla besökare varvar mellan att gå på konferenser, mingla med andra utvecklare eller spana in Apples senaste produkter.

Tidigare i år deltog Axel i en tävling där man kunde vinna biljetter till konferense i Kalifornien. Tävlingen gick ut på att man ska utveckla en programvara som utnyttjar Apples API, eller applikationsprogrammeringsgränssnitt. Den som på ett kreativt vis utnyttjar deras senaste teknik har en chans att vinna ett stipendium för att besöka WWDC.

– Jag har gjort ett program som kan läsa av noter, tar du en bild med mobilen så säger den vilken not det är. Det är en typ av AI, artificiell intelligens. Jag hoppas att det kan bli användbart för andra, säger Axel.

Det var många deltagare och han trodde inte riktigt att han hade en chans. Men så kom ett mejl med den glada nyheten, biljetten var hans! I år var det tre vinnare från Sverige, varav två kommer från LBS. Förutom Axel har även Ludvig Christenson, före detta elev på LBS vunnit en biljett. Tillsammans med 350 elever från hela världen får de åka ner till Kalifornien och uppleva konferensen.

– Det var väldigt oväntat. Jag var med förra året också, men då gick jag inte vidare. De andra bidragen var riktigt häftiga, så jag trodde inte att jag skulle vinna, säger Axel.

Förutom att besöka själva konferensen hoppas de också att få besöka Googles och Facebooks högkvarter. En av resan höjdpunkter är att de kommer få träffa Apples VD Tim Cook, som efterträdde Steve Jobs på posten 2011.

– Det blir riktigt häftigt att träffa honom. Vi är ju dock 350 stycken där, så alla kommer nog inte lyckas ta en selfie med honom. Men jag kommer definitivt försöka, skrattar Axel.