Vad är Adobe After Effects?

Man kan säga att After Effects är som Photoshop fast för videor. After Effects är ett datorprogram skapat av Adobe Systems Inc. i huvudsyfte att möjliggöra skapande av visuella effekter och rörlig grafik. Programmet används i postproduktionen och är populärt i filmbranschen.

 

Historia

Den första versionen av After Effects skapades av ett team på företaget Company of Science and Art år 1993. Företaget Aldus köpte After Effects och fortsatte att utveckla programmet. Ett år senare gick Aldus ihop med Adobe. År 2019 vann Programmet en Academy Award för vetenskaplig och teknisk prestation. 

De tre första versionerna av After Effects var endast för Mac OS, fram till år 1997. Då kom första versionen till Windows (första versionerna var på franska och tyska). Versionerna hade sina kodnamn relaterade till mat, de första versionerna blev kallade för “egg”, “teriyaki” och “nimchow”. 

 

Tutorials och vad man kan göra i After Effects

Det finns mycket man kan göra i programmet. Det går att göra bland annat simpla 2D-animationer, text grafik, ett intro för sin YouTube kanal, och att skapa snö eller explosioner till exempel. Programmet är bra för att göra en scen fantastisk – men inte en hel film. Det finns mycket man kan göra i After Effects, och om du lägger ner mer tid i programmet kan du utveckla dig till motion designer eller VFX-artist. På sidan CreativeBloq finns en bra instruktionssida för en simpel animation med grafik. Man kan lära sig mycket om programmet på YouTube. Det finns många duktiga animatörer som spenderat mycket tid med att lägga upp praktiska och underhållande instruktionsvideor. Till exempel kan du lära dig den coola effekten att lägga in text i verkligheten i dina filmer här

 

Composting – vad betyder det?

Som tidigare nämnt, After Effects är som Photoshop fast för film, begreppet ”photoshopa” i After Effects kallas ”composting”. Att använda en “Greenscreen” är ett av de vanligaste sätten att “composta”. Greenscreen använder man för att kunna byta bakgrund till en annan bild eller effekt på ett smidigt sätt. Då ber man programmet att bortse från den gröna färgen och istället lägga in något annat där.

För att till exempel skapa explosioner eller ändra bakgrund i en video behövs ofta en “ren” bakgrund utan kontraster eller skuggor, därför är en greenscreen så bra. För att lyckas vid produktion är det viktigt att ljuset är bra så man tydligt kan se bakgrunden och objektet eller människan framför. När man missar att ljussätta ordentligt kan så kallade “green-spills” hända. Det innebär att After effects inte lägger till hela bakgrunden för den uppfattar den mörkare nyansen av grön i skärmen, och räknar inte med den som en del av bakgrunden vilket kan skapa problem. Vill du läsa mer hur du kan skapa effekter med greenscreen kan du besöka Tubular Insights sida. 

Vad är skillnaden mellan After Effects och Premiere Pro?

Premiere Pro är ett datorprogram som också är skapat av Adobe menat för att redigera och klippa video- och ljudklipp. De två programmen är väldigt lika varandra men har varsitt syfte. Till skillnad från After Effects är Premiere Pro ett bra program för att redigera en hel film från början till slut där man kan ha flera video- och ljudklipp i samma tidslinje. After Effects handlar om att skapa lager och masker för att göra en enda scen eller klipp fantastiskt. Premiere Pro är bra för att få en större översikt och få ihop en hel film medan After Effects är mer för detaljer och effekter. 

Däremot kan man jobba med båda programmen kontinuerligt. Man kan klippa i Premiere Pro och överföra sin redigering till After Effects.   

 

LBS Foto & Film får du lära dig att jobba med en hel del specialeffekter och bland annat i Adobe Creative Suite. Det är en del av det Estetiska programmet och passar dig som älskar att skapa visuellt. Dessutom får du den bästa möjliga grunden för framtidens kreativa branscher. Varför inte slänga iväg en intresseanmälan så hörs vi?