Läs om vår hantering av Covid-19.

LBS logo

LBS Akitekturoch samhällsbyggande

Är du intresserad av arkitektur, teknik, samhällsbyggande och hållbar utveckling? Är du nyfiken på hur en stad fungerar och hur man bygger för framtiden? Känner du att samhällsfrågor och den tekniska utvecklingen måste hänga ihop?

På LBS Samhällsbyggnad och arkitektur läser du teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö, vilket ger en bra grund för dig som vill vara med och skapa framtidens samhälle. Utbildningen är högskoleförberedande för dig som vill läsa vidare exempelvis till ingenjör, arkitekt, stadsplanerare, eller varför inte statsvetare? Utöver det vanliga teknikprogrammet läser du kurser inom samhällskunskap, hållbar utveckling och biologi som breddar din utbildning.

Vill du göra utbildningen än mer komplett väljer du till en extra kurs i matematik och fysik som ditt individuella val, det gör dig behörig till civilingenjörsutbildningar.

På utbildningen lär du dig skapa arkitektur från grunden. Du får lära dig arkitektur  och samhällsbyggnadshistoria, både ur ett nationellt och internationellt perspektiv. Du får förståelse för hur den omgivande miljön och platsens förutsättningar påverkar planeringen av byggnader, samt förståelse för vilka förutsättningar som ligger till grund för ett hållbart samhälle.

Teknikprogrammet

Eftersom utbildningen är baserad på det nationella teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö  ger den dig behörighet till ingenjörs- och civilingenjörsutbildningar för fortsatta studier. Den ska behandla byggande och miljöfrågor ur ett brett perspektiv, såväl tekniskt, ekologiskt och estetiskt som ekonomiskt och socialt. Det finns en mängd utbildningar på högskolenivå med fokus på arkitektur miljö och samhällsbyggande. utbildningar på folkhögskolor eller utbildningar på yrkeshögskolor, så kallade YH-utbildningar. 

Måns berättar om Arkitektur och Samhällsbyggande

Om ansökan

Så söker du

Du ansöker via webben för gymnasieantagning i din kommun. Om du går i grundskolan, kommer du att få ett lösenord hemskickat. När du ansöker, behöver du en sökkod. Du hittar sökkoderna på varje programsida i katalogen. Sista ansökningsdag är olika beroende på vilken kommun du bor i, men vanligast är 1 februari. Kolla med din studie- och yrkesvägledare om du är osäker.

Sökkod

TESAM

Gymnasiegemensamma TE Åk 1 Åk 2 Åk 3
Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 50 50
Matematik 1c 100
Matematik 2c 100
Matematik 3c 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Svenska 1 (alt. svenska som andraspråk) 100
Svenska 2 (alt. svenska som andraspråk) 100
Svenska 3 (alt. svenska som andraspråk) 100
Programgemensamma Åk 1 Åk 2 Åk 3
Fysik 1a 150
Kemi 1 100
Teknik 1 150
Inriktning Åk 1 Åk 2 Åk 3
Arkitektur - hus 100
Hållbart samhällsbyggande 100
Byggnadsverk 100
Programfördjupning Åk 1 Åk 2 Åk 3
Bild och form 1b 100
Design 1 100
Samhällskunskap 2 100
Biologi 1 100
Individuellt val. Välj totalt 200p. Åk 1 Åk 2 Åk 3
Matematik 4
Fysik 2
Idrott och hälsa 2
Engelska 7
Entreprenörskap
Bildteori
*Gränssnittsdesign
Webbutveckling 1
Historia 1a2
Gymnasiearbete Åk 1 Åk 2 Åk 3
Gymnasiearbete 100
Summa: 900 800 600

Måns berättar om Arkitektur och Samhällsbyggande