Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

LBS logo

Beteendevetenskap

Är du intresserad av att arbeta med människor som exempelvis kurator, socionom eller psykolog? Då ska du välja samhällsprogrammet med beteendevetenskaplig inriktning som är en högskoleförberedande utbildning.

Inriktningen beteendevetenskap kommer ge dig kunskaper om människors utveckling, socialisation och samspel i flera olika sammanhang. Du kommer att fördjupa din förståelse av människors agerande som individer, i grupper, organisationer och samhällen ur olika perspektiv. Hos oss kommer du även lära dig om kommunikation, lärande och ledarskap samt utveckla din förmåga att tillämpa metoder som används inom samhällsvetenskapen.

Som elev på samhällsprogrammet hos oss kommer du också ha extra fokus på internationella frågor, exempelvis med deltagande i FN-rollspel eller fokus i undervisningen på internationella konflikter, global utveckling och migration/etnicitet.

Samhällsvetenskaps-programmet

Eftersom utbildningen är baserad på det nationella samhällsvetenskapsprogrammet med inriktningen beteendevetenskap, ger den dig behörighet att läsa vidare på högskola eller universitet. Om du vid utbildningens slut vill fortsätta fördjupa dig är du både behörig och väl förberedd att ta dig an antagningsprov och studier på eftergymnasial nivå.

OM ANSÖKAN

SÅ SÖKER DU

Du ansöker via webben för gymnasieantagning i din kommun. Om du går i grundskolan, kommer du att få ett lösenord hemskickat. När du ansöker, behöver du en sökkod. Du hittar sökkoderna på varje programsida i katalogen. Sista ansökningsdag är olika beroende på vilken kommun du bor i. Kolla med din studie- och yrkesvägledare om du är osäker eller på gymnasieantagningen.

Ansökningskod

SAMBET

Gymnasiegemensamma ämnen poäng
Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1b 100
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1b 100
Matematik 2b 100
Naturkunskap 1b 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Svenska 1 100
Svenska 2 100
Svenska 3 100
Programgemensamma ämnen poäng
Filosofi 1 50
Moderna språk 200
Psykologi 1 50
Inriktningsämnen poäng
Ledarskap och organisation 100
Kommunikation 100
Sociologi 100
Samhällskunskap 2 100
Psykologi 2a 50
Programfördjupning poäng
Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering 100
Samtida kulturuttryck 100
Etnicitet och kulturmöten 100
Gymnasiearbete poäng
Gymnasiearbete 100
Individuellt val Välj 200 poäng*
Entreprenörskap
Idrott och hälsa 2
Naturkunskap 2
Gränssnittsdesign
Estetisk kommunikation 1
Film- och TV-kunskap
Grafisk kommunikation 1
Engelska 7
Fotografisk bild 1
Matematik 3b
Historia 2b kultur
Skrivande
Totalt* 200
Summa: 2500 0 0