LBS Nyköping kör LAN-kväll där de släpper in nyfikna grundskoleelever  för att pröva på hur det är att träna e-sport.

Den 19 januari mellan klockan 12-20 slår LBS Nyköping upp sina portar för gaming-intresserade grundskoleungdomar. Tränare på programmet kommer att vara på plats och nuvarande elever från E-sportsinriktningen. Det finns ett stort intresse för inriktningen menar rektorn: Vi startade ju E-sportsinriktingen i år, och man märker att eleverna som började är engagerade och tycker det är superkul. Det är mycket tryck på att få komma in och träna.

–  Lanen med skolan är mer att bygga upp en gemenskap bland spelarna så man får göra lite vad man vill. Vill man spela mot varandra och träna så får man det, men man behöver inte. Det blir mycket spel av olika spel, inte bara ditt “e-sports” spel och andra aktiviteter som eleverna själva kommer på, säger en elev som går E-sport.

När man börjar på LBS E-sport utvärderas tidigare kunskaper och var du befinner dig för på nivå. Efter detta blir du ihopsatt med ett lag så att ni kan träna på samma nivå, och utvecklas både tillsammans och som individer. E-sport är ju inte bara själva spelandet, då tränarna sätter upp en individuell träningsplan, och eleverna skriver träningsdagbok. Allt för att kunna sätta tydliga mål och se hur de utvecklas. Varje tisdag och torsdag mellan 20-21 tränar eleverna i skolan, om de vill då tränare finns på plats. Det blir mer seriöst då man får lära sig om så mycket runt omkring själva spelandet.

– Man ser gamingen som en sport och får lära sig hur man äter och hur man tränar, som vilket sport som helst, säger Henrik Eriksson, rektor på LBS Nyköping.

Detta instämmer E-sports eleven med:

– Jag har fått bättre spelförståelse och individuell skicklighet inom spelet. Dessutom har jag fått bättre kommunikation och en bättre laganda. Sen är det mycket individuellt mentalt, som hur mycket jag klarar av att spela, vad jag måste göra för att prestera bättre (som fysisk träning) och hur jag inte ska tappa humöret.

LBS Nyköping har även samarbeten med framstående personer för inspiration och föreläsningar om olika grenar inom e-sportsbranschen. Innan jul i år gästades de av en av Sveriges största streamers Marcus “Tutsi” Toth  som har lyckats med en raketkarriär på Twitch. Det ger eleverna en förståelse för att branschens omfattning. Men LBS Nyköping kör inte bara olika LAN-kvällar, eller bjuder in branschfolk. För att främja gemenskap som gaming framhäver brukar skolan varje år tillsammans med andra LBS skolor runt om i Sverige åka på Dreamhack. Samtliga LBS skolor deltar i olika turneringar och nyligen vann elever från Nyköping en LoL turnering.

Du som går i högstadiet, är nyfiken och vill vara med kan anmäla dig till henrik.ericsson@lbs.se