Jonas Svensson är en av de nya lärarna på LBS Malmö. Han kommer undervisa inom ämnen tillhörande spelutveckling – som han alltid haft förkärlek till. Jonas är en riktig LBS veteran då han har jobbat som lärare inom LBS i över tio år.

Det var under första året på gymnasiet som Jonas fick upp ögonen för programmeringen.

– Jag visste direkt att det var något jag ville syssla med resten av mitt liv. Eftersom jag spelat spel ända sen jag var liten tyckte jag även det var roligt att upptäcka hur man kunde skapa spel på egen hand, berättar han.

Från konsoler till brädspel

Jonas berättar att han alltid haft stort intresse för spel i alla dess former – även äldre konsoler som Super Nintendo (SNES) och Nintendo Entertainment System (NES).

– Mitt andra huvudintresse är programmering, så att skapa spel då man får kombinera båda dessa saker är självklart något jag tycker är det roligaste som finns, säger han glatt.

Vad är det bästa med dina ämnen?

– Att programmera spel är väldigt roligt, men också utmanande på ett positivt sätt. Det är svårt att beskriva för någon som aldrig gjort det tidigare. Man känner sig ungefär som en magiker, underhållare och detektiv på en och samma gång. Dels har man makten och möjligheten att skapa i princip vad man vill som man sedan får se andra personer ha kul med, dels är det väldigt rolig problemlösning som man hela tiden får arbeta med.

Praktisk erfarenhet är viktig

Jonas stöttar eleverna att ta sig fram i framtidens kreativa branscher genom att arbeta i projektform, där eleverna får lära sig hur viktigt det är med samarbete och kommunikation.

– Vi kommer också arbeta med hela processen: idé, design, produktion och testning, och hur man ofta behöver göra om steg i den flera gånger innan ens spel blir bra. Detta är en process som de allra flesta kreativa projekt går igenom på något sätt, och därför tycker jag det är väldigt viktigt att få praktisk erfarenhet kring det.

Vad vill du säga till eleverna?

– Jag vill hälsa er varmt välkomna inför hösten – det ska bli jättekul att få träffa er! Och om man känner sig nervös inför första dagen: det är inget konstigt, alla känner sig nervösa när man ställs inför en helt ny situation, vare sig om det är första dagen på ens nya jobb, att man ska flytta någonstans eller om man ska börja gymnasiet.

Härlig stämning

Jonas beskriver stämningen på LBS som härlig och trevlig. Det finns ju en anledning till att han har jobbat inom LBS i 10 år.

– Den trevliga stämningen och alla nördiga intressen som ofta finns både hos elever och personal på en LBS-skola är fantastiskt roligt att få ta del av dagligen. Dessutom är det väldigt kul att få se alla de kreativa projekt som eleverna på skolan skapar.

Berätta något oväntat om dig själv!

– Jag gillar regn, och avskyr soligt väder. Och så kan jag spela trumpet.