LBS logo

Melancholia Psykisk ohälsa visualiserad genom spel

Inspirerade av Spiras tolkning av Lars von Triers visualisering av depression, Melancholia, så har eleverna på LBS Kreativa Gymnasiet i Jönköping fått en av sina tuffaste uppgifter i spelutvecklingskursen. Eleverna har ombetts skapa ett spel som låter dig, spelaren, få uppleva depression genom att presentera ett spel som man inte kan vinna, inte kan förlora, inte påverka att, bara när, det slutar. Du måste spela, men vad betyder det?

Upplev några av resultaten nedan – och tvekan inte att kontakta sebastian.frankenberg@lbs.se med frågor om projektet eller utbildningen. Använd samma adress om du söker kontakt med några av våra duktiga elever!

Tack till Kulturhuset Spira i Jönköping för upplevelserna och inspirationen.

Läs mer om LBS Jönköping och våra utbildningar här

Upplev hur bekantskaperna du möter i livet passerar. Hur de kommer och går utan att lämna märkbara spår. Vi vet att det finns ett slut för vår karaktär, precis som det finns ett slut för alla människor. Den psykiska ohälsan hjälper dock ibland till att tidigarelägga ödet.

Skapat av; Malcolm Axglimt, Fredrik Boklund och Albin Kullberg

Oavsett hur mycket du simmar så kommer du aldrig slippa kämpa för att hålla näsan över vattenytan. Känslan av att sjunka finns där så fort du slappnar av i denna visualisering av depression.

Skapad av; Jamie Berg, Ronja Edén, Sandi Fränberg och Kim Rietz

Du kan kontrollera riktningen, men inte påverka slutet. Så vad tjänar det till att du kan kontrollera riktningen egentligen? Depression visualiseras i det upplevt meningslösa i en handling.

Skapat av; Adam Falkejon, Hannes Palm och Albin Säll

Stenen rullar mot slutet på backen. När den kommer dit är det slut. Det enda du kan påverka är hur fort stenen rullar mot slutet. Som livet genom ögonen på någon som lider av depression.

Skapat av; Aron Wennberg och Sondre Övstetun

Det fruktlösa i att försöka kontroller en omgivning som inte har någon betydelse. En visualisering av depression i en, för alla, välkänd miljö.

Skapat av; Pontus Boberg och Ronja Edén

Du kommer oundvikligen att frysa ihjäl. Det enda du kan kontrollera hur länge det tar till kölden, depressionen, tar över din fysiska kropp.

Skapat av; Lina Gustavsson och Johanna Schiffler

Upplevelsen av depression visas genom ensamheten i mörkret och kylan. Hoppet finns i de tända lamporna och i värmen som syns genom husens fönster. Men snart blir vi varse att ljusen, och hoppet, släcks när vi närmar oss – och kylan kommer med det oundvikliga slutet.

Skapat av; Sassa Sjöberg Lang och Karim Chanane