HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA/UNIVERSITET FRÅN 2014.

 

FÖR ELEVER SOM TAR STUDENTEN VÅRTERMINEN 2014 ELLER SENARE
Grundläggande behörighet vad är det?
Grundläggande behörighet är grundkravet för att få läsa på högskola/universitet och innebär att du ska ha en gymnasiexamen från ditt högskoleförberedande program som du läst på LBS. För att få en högskoleförberedande examen behöver du ha minst betyget E svenska, alternativt svenska som andraspråk 1, 2 och 3, engelska 5 och 6 och matematik 1. Du ska ha 2500 poäng varav 2250 ska vara med minst betyget E. Kravet är också att du har minst betyget E på ditt gymnasiearbete.

FÖR ELEVER SOM TAR STUDENTEN VÅRTERMINEN 2014 ELLER SENARE
Särskild behörighet/Områdesbehörigheter vad är det?
Vissa utbildningar på högskola och universitet kräver särskild behörighet, vilket är krav på att man utöver grundläggande behörighet har med sig kurser från gymnasiet som anses viktiga för den utbildning man ska söka till. Högskoleverket har delat upp kurserna i 15 olika kursgrupper och de kallas för områdesbehörigheter.
HÄR KAN DU LÄSA MER OM OMRÅDESBEHÖRIGHET

Meritpoäng vad är det?
Vid gymnasieexamen räknas alla dina betyg om till ett betygsnitt som kallas för Jämförelsetal. Om du får betyget A i alla dina kurser får du högsta jämförelsetal 20,0. Utöver dessa poäng kan du samla på dig meritpoäng (max 2,5 poäng) som läggs på ditt jämförelsetal. Så med meritpoäng blir högsta jämförelsetal 22,5. Meritpoängen är bra att ha när du söker till utbildningar med höga antagningspoäng för att konkurrera om plats.
HÄR KAN DU LÄSA MER OM VILKA KURSER SOM GER MERITPOÄNG 

 

Ladda ner