På fredagen åker ES18C till Lidköping för att delta i finalen av Ungdomarnas Europa, en tävling där skolklasser ska komma med förslag på hur EU kan jobba med klimatfrågor.

– Jag blev ganska förvånad, men inte väldigt. Jag kände att klassen håller en ganska hög nivå och hade jobbat flitigt, så jag tänkte att vi kanske hade en chans att komma till final, berättar Filip Söderlund.

Fem klimatsmarta förslag har arbetats fram, bland annat om att införa pant för burkar och flaskor i hela EU samt att stödja utvecklingen av eldrivna fartyg.

Passande fotografier har tagits och en filmad intervju med före detta utbildningsministern Gustav Fridolin (miljöpartiet) har gjorts.
– Vi är en estetklass, vilket innebär att vi har lite försprång på foto och filmdelen. Vi har förkunskap om detta ämne vilket elever på andra program inte har, säger Hilda Hellstrand.

I finalen ställs ES18C mot fem andra klasser och en jury utser en vinnarklass som får en Stockholmsresa i pris.
– Vi har med Gustav Fridolin och det kan göra att vi vinner. Sen har vi också utvecklade förslag som inte heller är helt omöjliga att genomföra och väl tagna bilder, sammanfattar Ebba Kempe, en av eleverna som ska hålla i klassens presentation.