LBS logo

Estetiska programmet

Estetiska programmet är till för dig som är kreativ, nyfiken och tycker om att skapa och uttrycka dig. Programmet passar dig som vill studera vidare eller vill arbeta inom media, musik eller grafik.

 

Estetiska programmet är högskoleförberedande

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program som ger dig möjligheten att kombinera studier med ditt kreativa intresse. Kommunikation, kreativitet och eget skapande är nyckelord i våra utbildningar och kunskaper som är värdefulla att ha med sig oavsett vad du vill göra i framtiden. Ditt val av inriktning och fördjupning styr innehållet i utbildningen.

 

Funderar du på att välja estet?

Brinner du för kreativitet, skapande och media så kanske estetiska programmet passar dig. Då får du ägna dig åt ditt intresse på skoltid och samtidigt få högskolebehörighet. Kanske drömmer du om att bli författare, fotograf eller om att skapa framtidens spel och datorprogram? Estetiska programmet förbereder dig extra mycket på att uttrycka dig professionellt genom medier och utvecklar din kreativa sida. Färdigheter som är bra att ha i alla branscher. 

 

Skolverket om Estetiska programmet

Skolverket skriver att “Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.” Men eftersom det är ett brett program kan du söka dig till andra branscher också efter studenten. Estet handlar mycket om hur man kan kommunicera med och förmedla ett budskap till andra människor på olika sätt. Framförallt genom att förstå hur konst och budskap uppfattas av sinnena.

 

Inriktningar och kurser inom utbildningen

Inom Estetiska programmet finns fem inriktningar: bild och formgivning, dans, estetik och media, musik, samt teater. På LBS finns tre av dem med tillhörande specialiseringar inriktade på framtidens kreativa branscher. Vi har två specialiseringar inom bild och formgivning, en inom musik och tre specialiseringar inom estetik och media. 

 

ES – Bild och formgivning

Inom inriktningen Bild och formgivning lär du dig behärska olika tekniker för att framställa konstverk och att kommunicera visuellt. Du lär dig också tolka och reflektera över bild och form. På LBS tar sig det i uttryck i utbildningarna spelgrafik samt grafisk design. I inriktningen mot spelgrafik får du lära dig både att skapa konst men du får också en insikt i spelproduktion och du lär dig behärska alla programvaror som används i branschen. När du läser grafisk design lär du dig skapa loggor, illustrationer, layouter och digital bildkonst och motion graphics. 

 

ES – Musik

Inriktningen Musik handlar såklart om musik. Här lär du dig om musik från olika delar av världen men du får också såklart utöka dina kunskaper inom musikskapande och musikutövande. På LBS Musikproduktion lär du dig skapa musik och kompositioner. Du får också träna ditt gehör och lära dig om inspelningsteknik. Du lär dig att arbeta med ljudläggning av exempelvis film och spel i samma mjukvara som används för ljudläggning av alla stora filmer och spel.

 

ES – Estetik och media

Estetik och media går ut på att lära sig om digitala medier och hur man kommunicerar digitalt. LBS utbildning inom Media-beteende handlar om hur man kan påverka och hur man påverkas av media. Den nya trenden nudging växer inom kommunikation och marknadsföring. Den bygger på att analysera människors beteenden och sedan använda psykologi och design för att få dem att ändra sitt beteende. 

 

På LBS finns också en utbildning inom Foto och film. Här får du lära dig berätta med bilder som verkligen berör. Du får omsätta dina idéer till verklighet genom den kreativa idéprocessen och inte minst fördjupa dig i hantverket inom foto och rörlig media. 

 

LBS E-sport är ännu en inriktning inom Estetik och media. Här får du välja var inom E-sporten du vill jobba. Om spelandet i sig är ditt fokus väljer du fördjupningen “Talang”. Är du mer intresserad av att arbeta med allt som finns runt omkring spelandet, som eventarrangör, projektledare, eventbyggare eller marknadsförare är fördjupningen “Event” ditt givna val. 

 

Vad kan man bli?

Estetiska programmet är högskoleförberedande precis som teknikprogrammet eller samhällsvetenskapliga programmet till exempel. Det betyder att du får en bred utbildning så i teorin kan du bli vad som helst beroende på vad du gör efter gymnasiet. LBS är speciellt bra på digital media och förbereder dig extra bra för en karriär inom framtidens kreativa branscher. Allt från mer traditionella yrken som fotograf och marknadsförare till yrken som proffs eller projektledare inom e-sport. Du kan jobba som grafisk designer, animatör inom spelgrafik till exempel, eller varför inte 3d-grafiker? LBS nya utbildning Media-beteende ger en specifik edge mot strategi och beteendevetenskap. Med hjälp av den utbildningen kan du bli omvärldsanalytiker, marknadschef, strateg, concept artist eller influencer till exempel.

 

Inga antagningsprov på LBS

Unikt för Estetiska programmet är att man i vissa fall behöver göra ett antagningsprov när man söker till vissa utbildningar. LBS har dock inga sådana prov. Det handlar mest om när man söker inriktningar inom dans och teater, men även på vissa skolor med inriktningen musik. Provet brukar gå till så att du får visa dina färdigheter inom till exempel teater samt ha ett individuellt samtal. Men det ska inte hindra dig från att söka ifall det är så att du har ett brinnande intresse. Många som söker har ingen eller väldigt lite erfarenhet av uttrycksformerna innan de börjar läsa Estet. Behöver du hjälp med val av program så finns Gymnasietestet, som hjälper dig se vilket program som passar dig bäst.